FAQ

Veelgestelde vragen

Sessies vinden plaats in de synagoge. We hebben momenteel drie locaties: Amsterdam, Den Haag en Utrecht. 

In de huidige tijd, met jongeren die vaak en veel ‘gekleurde’ informatie via de sociale media krijgen en soms geloven in complottheorieën, merken we dat deze persoonlijke ontmoeting noodzakelijker is dan ooit. In het begin van 2023 bleek ook uit onderzoek dat een kwart van de Nederlandse jongeren de ernst van de holocaust in twijfel trekt. 6% van de jongeren gelooft zelfs dat de holocaust een mythe is. Daarnaast bleek uit een ander onderzoek van Panteia, in opdracht van de Anne Frank Stichting, dat 42% van docenten in het voortgezet onderwijs in het jaar ervoor antisemitisme in de klas heeft gezien. 
Veel jongeren hebben nog nooit een joods persoon in levenden lijve ontmoet, maar hebben wel veel vooroordelen of gedachtes over joden en het Jodendom. Ook bij Leer je Buren Kennen horen we vaak nog veel vooroordelen en stereotypen. Hier voeren we tijdens de sessies vaak open gesprekken over, zonder oordeel over de persoon, maar wel met als doel om deze vooroordelen te nuanceren en verdere versterking van deze ideeën te voorkomen.

Sessies zijn kosteloos. Alle sessies worden gesubsidieerd.

Wij zijn ervan overtuigd dat de sessies het best werken in de synagoge. Gesprekken komen beter op gang doordat het niet binnen het schoolgebouw is. Daarnaast kunnen leerlingen zien hoe de synagoge er van binnen uitziet. Mocht het echt niet lukken om langs te gaan in de synagoge, dan kunnen wij langskomen op uw school. Helaas wordt dit niet vergoed en brengen wij onze onkosten in rekening.

Je kan je maximaal een jaar van tevoren aanmelden. Je kan je uiterlijk drie weken voordat je de sessie wil laten plaatsvinden aanmelden.

In Amsterdam: Dinsdag, woensdag, donderdag (tussen 9:00-17:00)
In Utrecht: Maandag t/m donderdag (vanaf 1 januari 2024)
In Den Haag: Maandag t/m donderdag (vanaf 1 januari 2024)

Er zijn op dit moment veertien actieve sessiebegeleiders. Zij zijn over het algemeen in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 35 jaar, waardoor zij dicht bij de deelnemende jongeren staan. Alle sessiebegeleiders hebben dankzij hun beroep of ervaring bij een jongerenvereniging ervaring met informeel onderwijs aan kinderen of jongeren. De begeleiders hebben verschillende achtergronden en levensovertuigingen. Een deel van de begeleiders is liberaal joods en een deel orthodox joods. Een deel van de begeleiders is heel praktiserend in zijn jodendom en een ander deel is meer cultureel verbonden aan het Jodendom.

Scroll to Top